Hvad betyder AMU kurser

21 april 2013 admin
image

Min kære morfar var møbelsnedker. Jeg husker tydeligt da undertegnede selv fik lov til sådan at sidde i selve hans værksted og bare se ham arbejde med træ. For han målte og savede også med stor intensitet. Og det var fascinerende at se hvorledes han nu kunne lave de smukkeste møbler, ud af et stykke træ. Jeg blev jo dengang helt besluttet om selv at blive møbelsnedker. Det viste sig at hele den smarteste vis sådan at blive til en møbelsnedker på faktisk er ved at tage et af deres AMU kurser. Disse AMU kurser lærer mig nelig alt det jeg nu har brug for selv at vide. Så da jeg så blev gammel nok skrev jeg mig jo derfor til nogle flere AMU kurser.

Men det grundlæggende af mine nye AMU kurser var ganske basalt. For det bestod af alt det almindelige viden for at være møbelsnedker. Altså hvilke sorter træ der nu eksistere og hvorledes at man bedst arbejder med det træ. Alt det det havde jeg jo allerede lært enten af min kære afdøde morfar, eller måske selv læst inden jeg så startede. Så ikke lige alle af deres AMU kurser er helt så lærerige. Men jeg fik nu en del ros for hele min brede viden, og at klare mig så fint i alle de små prøver vi fik. Men undertegnede følte mig ikke som en rigtig møbelsnedker. For jeg manglede jo stadig at arbejde mere dybdegående med træet og udarbejde sådan noget fra bunden. Dette det fik jeg jo mulighed for ved allerede det næste af vores AMU kurser.

Det andet af vores AMU kurser var en del mere praktisk. Vi lærte mere omkring at bøje noget krydsfiner. Det viste sig at være meget svært. Det kræver den rigtige maskine og et præcist mål om hvorledes det skal formes. For man tilføjer damp til selve krydsfineren, hvorefter det så pludselig bliver helt blødt. Bagefter så ligges det så godt i pres for at få lige den rette form. Når krydsfineren så tørrer helt igen beholder det jo denne form. Men af alle de AMU kurser jeg har prøvet, så var dette det sværeste at lave. Og vi forsøgte også alle sammen adskillige gange før at vi rigtig fik formet det ligesom vi ønskede. Men det hårde arbejde betalte sig faktisk også i den sidste ende. Fordi her der lærte jeg jo at bøje træet lige som jeg nu selv ønskede det. Det var en ting som min kære afdøde morfar jo aldrign havde arbejdet med før. Men netop det gav jo lige med et en stribe helt nye muligheder inden for design. Jeg følte mig jo mere som en rigtig møbelsnedker selvom at jeg nu stadig manglede at lave et komplet møbel. Dette fik undertegnede dog en chance for at gøre ved det sidste af vores AMU kurser.

Vi var nu kommet til det af deres AMU kurser hvor at vi skulle designe sådan et helt møbel. For jeg havde både lært omkring træ, og vi havde også bøjet i krydsfiner.  Og nu der skulle jeg jo så bevise at jeg så selv var rigtig møbelsnedker. Så jeg tegnede en god stol i noget krydsfiner. Her der udnyttede jeg så hvorledes krydsefiner jo er ganske slidtstærkt med de rigtige former. Bagefter nedskrev jeg så præcis hvor mange stykker træ som jeg nu skulle bruge og fik dem skåret til. Efter sådan en ganske god udformning af krydsfineren lod jeg jo det hele tørre, og fik også det hele gjort parat til sådan at samle. På samme tid så fandt jeg så den rigtige beskyttende maling, samt et polstret sæde som jeg kunne benytte til selve min stol. Og med den færdige stol så følte jeg mig som en helt rigtig møbelsnedker. Og havde det ikke lige været for alle mine AMU kurser, havde jeg jo faktisk ikke kunne lave dette smukke designmøbel. Det var starten på hele min karriere som møbelsnedker. I dag der arbejder jeg jo kun med nogle møbler i formet krydsfiner.

Flere Nyheder